torsdag 15. mai 2008

Ketil Bjørnstad

Ketil Bjørnstad (født 25. april 1952 i Oslo) er en kjent pianist, komponist og forfatter. Allerede om 16-åring debuterte han som pianist med Bela Bartoks tredje klaverkonsert. I tillegg til en fremragende musikerkarriere, har Bjørnstad gitt ut nesten 30 bøker, dikt, romaner og biografier, og i 2004 kom ”Til Musikken”.

Ketil, som var elev ved Steinerskolen i Oslo, brukte mesteparten av sin oppvekst til øve piano. Da han allerede som 16-åring hadde sin profesjonelle pianodebut, så kritikere på ham som et lysende talent. Inspirasjonen til å bli forfatter, derimot, kom som et resultat av hjemmets mange bøker og at moren en periode jobbet både på Tanum/Cammermeyer og på Deichmann. Hans far var veldig opptatt av store romaner, og når Ketil leste Dostojevskij-romaner som 18-åring gjorde det et stort inntrykk på ham. Han har fortalt at når det ble for mye piano, var skriving en god avlastning. Ketil Bjørnstads inspirasjonskilder, ifølge et intervju han hadde med Dagbladet i 2003, er blant annet Saul Bellow, Albert Camus, Doris Lessing, Thomas Bernhard og Jean M.G. Le Clezio ved siden av Dostojevskij.

Kilder:
· Ketil Bjørnstad på Wikipedia:

http://no.wikipedia.org/wiki/Ketil_Bj%C3%B8rnstad
· MIC-artikkel om Ketil Bjørnstad: http://www.mic.no/nmi.nsf/doc/art2006042714551133118333
· Dagbladets kulturdel:
http://www.dagbladet.no/bjornstad/

2 kommentarer:

Fredrik Norskblogg sa...

Meget bra med kilder. Men visste du svaner og gjess er en gruppe fugler som inkluderer svaner og en del av de artene som går for å være gjess. Flere andre arter av vannfugler har «gås» som en del av navnet selv om de ikke er en del av denne gruppen.

Knuuut sa...

Staaaaag!
Dåååååse"
Gress!